
Flexibelt för framtiden
Med en Optibag-anläggning får man ett beprövat system som redovisar klara ekonomiska och miljömässiga fördelar – och har en unik utvecklingspotential.
Om sorteringskraven skulle ändras med krav på att nya fraktioner ska samlas in kan ytterligare bärare i nya färger enkelt läggas till, t.ex. textilier. Det kan också anpassas till en individuell uppföljning och feedback på sorterade fraktioner vilket kan ligga till grund för individuella taxor. Denna flexibilitet gör att man med en
Optibag-lösning får en unik beredskap inför framtiden. Oavsett vilka krav som kan komma att ställas, kan systemet anpassas för dessa nya förutsättningar.

Långsiktigt god ekonomi
Kommuner som idag har eller är anslutna till en Optibag-anläggning har en lägre total insamlingskostnad, jämfört med kommuner med andra insamlingsalternativ.
Detta genom att:
- bara ett kärl används för samtliga fraktioner och inga nya kärl eller extra kärl behövs.
- hämtning genomförs varannan vecka vilket ger 50% färre hämtningstillfällen än andra insamlingsalternativ.
- alla befintliga insamlingsfordon kan behållas och ej bytas ut.
Detta ger stora möjligheter till en effektiv planering av logistiken kring kärltömning och en minskad CO2 belastning.
Endast de kommuner som inte har utökad källsortering i kommunens regi kan ha en lägre insamlingskostnad. I dessa fall hämtar kommunen bara en fraktion, och alla övriga fraktioner hänvisas till FTI (Förpacknings- och Tidningsinsamlingen).
Insamlingskostnaden är beroende av en kommuns sammansättning (antal villor, flerfamiljshus, etc.) och mängden annat hushållsliknade avfall – men med optisk sortering blir effektiviteten som allra högst.

Enkelt att införa
Vårt system är effektivt, hygieniskt och modernt samt enkelt att införa:
- Det krävs inga större förändringar av befintliga insamlingsrutiner, sopkärl eller bilar.
- Hushållens vanliga sopkärl behålls och utnyttjas effektivare, eftersom samma kärl används för alla fraktioner (mat, plast, metall, etc.).
- Avfallet ligger i väl förslutna bärare som förhindrar dålig lukt, problem med insekter och fastfrysning på vintern.

Når EU:s miljömål
Målet för Sverige och EU är att 50 % av allt hushållsavfall ska återvinnas senast år 2020. Kommuner med optisk sortering klarar redan miljömålet för till exempel mat, papper, plast, tidningar och metall.
Matavfall är den fraktion för vilken det kan vara svårt att nå en hög återvinningsgrad men statistik från hela Norden visar att andelen insamlat matavfall per invånare är minst 50 % i de fall man valt ett Optibag system. (Enda undantaget är Oslo stad som uppnådde 46,4 % – men för att vara en storstad är det ändå ett exceptionellt bra resultat).
Det är av största betydelse att alla aktörer räknar på samma sätt när man talar om ”insamlade matavfallsmängder” – annars går det inte att göra rättvisa jämförelser mellan olika lösningar.
Så här räknar vi på Optibag när vi talar om insamlade matavfallsmängder: Totalt utsorterat matavfall i kommunen, delat på antalet invånare i kommunen.
Sveriges nationella insamlingsmål för matavfall gäller nämligen alla hushåll i en kommun. Inte bara ”anslutna hushåll” – för sådana beräkningar ger helt andra jämförelsetal, eftersom man då inte tar med de hushåll som inte deltar i insamlingen.

Nöjda användare
Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö som har valt en lösning från Optibag, har genomfört flera kundundersökningar. Den senaste undersökningen visar att kundnöjdheten ökat och att över 83 % anser att färgsortering av förpackningar och matavfall är bra.
Några citat från användarna:
”Jag tycker att sophämtning och de färgglada soppåsarna är toppen, eftersom vi bara behöver sortera i påsarna och lägga allt i samma tunna.”
”Färgsorteringen känns så rätt och enkel.”